Asuminen ja palvelut

Ilmakuva aitoon kylän keskustasta

Kylän keskustan palvelut

Aitoo on valloittavan omaleimainen ja vireä Pälkäneen kunnan pitäjä. Meillä elät keskellä rauhallista suomalaista maalaismaisemaa, silti palveluiden äärellä. Sijainti kunnan kahden kunnan isoimman kyläkeskittymän välissä mahdollistaa meille myös erinomaiset laajennetut peruspalvelut. Aitoo on valittu Pirkanmaan vuoden kyläksi jo kaksi kertaa, edellisen kerran vuonna 2019.

Aitoon keskustassa sijaitsevan kyläkaupan yhteydessä voit

 • käyttää maksutta kunnan vesipistettä,
 • kierrättää hyötyjätteet,
 • nostaa käteistä,
 • hankkia nestekaasupullot,
 • ladata sähköauton ja
 • postittaa kirjeet sekä lähettää tai noutaa lähetykset.

Kylän keskustan muihin palveluihin kuuluvat myös esimerkiksi matonpesupaikka ja Pukkivuoren leikkipuisto. Voit tutustua eri palveluihin kätevästi sivuston kartan kautta.

Pesemällä matot matonpesupaikalla säästät luontoa ja vietät hauskan kesäpäivän!

Koulut ja varhaiskasvatus

Kylän keskustassa sijaitsevassa Aitoon koulussa oppivat perusopetuksen luokat 1-6.

Anna Tapion koulu on ainutlaatuinen perusasteen sisäoppilaitos, joka toimii yläkouluna myös monelle kylän ja kunnan 7.–9. -luokkalaiselle nuorelle. Perusopetuksen lisäksi Anna Tapiolla opiskellaan myös valinnaisia matkailu-, ravitsemus- ja talousalan ammatillisia aineita. Teorian ja ammatillisten aineiden vaihtelu tekee koulupäivistä elävästi erilaisia.

Kylämme persoonallista ilmettä vahvistaa erityisoppilaitos Aitoon koulutuskeskus. Ammatillinen erityisoppilaitos tarjoaa koulutusta opiskelijoille, jotka tarvitsevat opinnoissaan vaativaa erityistä tukea esimerkiksi kehitysvamman tai laaja-alaisten oppimisvaikeuksien vuoksi.

Lisätietoa Aitoon koulusta

Lisätietoa Anna Tapion koulusta

Aitoon koulutuskeskus

Aitoon päiväkoti

Aitoon päiväkodissa oppimisen polkua toteutetaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyönä. Lasten luontaista liikkumista tuetaan leikeissä sekä metsissä ja lähiympäristössä liikkumalla.

Lisätietoa Aitoon päiväkodista

Tontit ja asunnot

Rakenna kotisi eloisaan Aitooseen! Meillä koulut ja kauppa ovat lähellä, ja etätyöskentely sujuu esimerkiksi laajan valokuituverkon avulla. Sijainti Pälkäneen kunnan kahden suurimman asuinkeskuksen välissä mahdollistaa erinomaiset laajennetut palvelut. Tampereelle ja Hämeenlinnaankin ajaa vain noin 45 minuutissa.

Tietoa myytävänä olevista tonteista Häylärinteessä ja Pukkivuoressa saat Pälkäneen kunnan sivuilta. Myynnissä olevat tontit, asunnot ja loma-asunnot löydät myös Etuoven kautta.

Vaihtoehtoja asumiseen voit löytää myös hiljaisesta myynnistä. Tiedusteluja näistä kannattaa osoittaa etenkin kylän Aito, aidompi, Aitoo -keskusteluryhmään Facebookissa.

Pälkäneen kunnan tontit

Myytävät tontit Etuovi.com -sivustolla

Myytävät asunnot Etuovi.com -sivustolla

Myytävät loma-asunnot Etuovi.com-sivustolla

Aito, aidompi, Aitoo -ryhmä Facebookissa

Terveydenhuolto ja vanhuspalvelut

Pälkäneen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut järjestää Kangasalan kaupunki.

Terveyspalvelut

Aitoossa asuvat käyttävät perusterveydenhuollon palveluissaan pääsääntöisesti Luopioisten terveysasemaa. Terveysasema on ensisijainen hoitopaikka ja sieltä voidaan tarvittaessa lähettää jatkotutkimuksiin ja -hoitoihin. Terveysaseman asiakaspalvelu ja terveyskeskusavustajan toimisto on avoinna arkisin klo 8-13.

 • Luopioisten terveysasema, Pereentie 3, 36760 Luopioinen, puh. 03 – 5655 4019

Lisätietoa terveydenhuollosta sekä hoitaja- ja lääkärivastaanotosta

Hammashoito

Kunnan hammashoitolat sijaitsevat Luopioisten kirkonkylällä ja Pälkäneen Onkkaalassa.

Tietoa hammashoidon ajanvarauksesta

Vanhuspalvelut ja kotihoito

Vanhusten palveluilla mahdollistetaan arvokas vanhuus, johon kuuluu oikeus asua omassa tutussa kodissa omalla elämäntavallaan ja valinnoillaan mahdollisimman pitkään. Tarpeen vaatiessa turvataan laadukas ja kodinomainen pitkäaikaishoito.

Ikääntyneiden palveluopas antaa kattavasti tietoa kunnan tarjoamien palveluiden lisäksi myös terveydenhuollon, seurakunnan, säätiöiden ja yhdistysten tuottamista palveluista sekä Kelan etuuksista.

Tutustu ikääntyneiden palveluoppaaseen

Lisätietoa ikääntyneiden palveluista

Sosiaalinen tuki ja toimeentulo

Pälkäneen sosiaalipalvelujen asiakaspalvelu palvelee arkisin klo 9-11, puh. 050 3152833.

Perustoimeentulotukeen liittyvästä ohjauksesta ja neuvonnasta sekä tuen käsittelystä vastaa Kela. Kunnan sosiaalitoimi voi harkintansa mukaan myöntää täydentävää ja ehkäisevää toimeentulotukea erillisen lomakkeella tai sähköisesti toimitetun hakemuksen pohjalta.

Ehkäisevän toimeentulotuen tarkoitus on ehkäistä syrjäytymistä ja edistää henkilön omatoimista suoriutumista. Tukea voidaan myöntää erityisissä tilanteissa esimerkiksi asumisen turvaamiseksi tai velkaantumisen ehkäisemiseksi.

Lisätietoja sosiaalipalveluista

Kierrätystä kuvaava symboli nurmikolla.

Jätehuolto

Aitoossa jätteen keräyksestä, kuljetuksesta ja jätehuoltoon liittyvästä neuvonnasta vastaa Pirkanmaan Jätehuolto Oy.

Kylän keskustassa sijaitsevalla hyöytyjätepisteellä voit kierrättää paperin, pahvit, lasin ja pienmetallin. Aluejätepisteille voit jättää kodin päivittäiset sekajätteet ja osaan myös paperia. Muita jätteitä vastaanotetaan kunnan jäteasemilla Rankkimäessä ja Kankaanmaan teollisuusalueella. Myös Repe & Romu -keräysauto pysähtyy Aitoossa aikataulunsa mukaan. Repe & Romu ovat kuormureita, jotka keräävät Pirkanmaan Jätehuollon alueella maksutta kyytiinsä kodin vaaralliset jätteet, metalliromut sekä sähkölaitteet.

Lisätietoa kunnan jätehuollosta

Aluejätepisteet ja hyötyjätepiste

Lisätietoa Repe & Romu -kierroksesta

Kirjasto hyllyineen

Muita paikallisia palveluita

Aitoon lainausasema

Aitoon lainausasema tarjoaa kunnan kirjastopalveluita Aitoon koululla. Lainausasema on normaalisti avoinna keskiviikkoisin klo 13.30- 17.00.

Lisätietoa kunnan kirjastopalveluista ja aukioloajoista

Liikenneyhteydet

Lähtevät ja saapuvat linja-autovuorot voit selvittää Matkahuollon kautta. Aitoosta pääset suoraan Tampereelle Luopiosten Linjan ja Pekolan Liikenteen kyydissä. Pälkäneen linja-autoaseman laajat jatkoyhteydet kuljettavat sinut ympäri Suomen.

Matkahuollon aikataulupalvelu ja nettiliput

Seutulippu

Pälkäneen alue kuuluu Tampereen itäiseen seutulippualueeseen. Seutulippu on voimassa 30 päivää ostopäivästä. Lipun voimassaoloaikana voit matkustaa vakiovuoroliikenteessä seutulippualueeseen kuuluvien kuntien alueella rajattomasti.

Lisätietoa seutulipusta

Palveluliikenne

Palveluliikenne on erityisesti vanhuksille ja liikkumisrajoitteisille tarkoitettua joukkoliikennettä. Sen ennalta määrätyt reitit ajetaan tiettyinä päivinä ja osittain kutsuohjattuna. Tarvittaessa kuljettaja avustaa matkustajia kyydityksen aikana. Kyytiin voi nousta ja kyydistä voi jäädä pois omasta kotipihasta.

Aitoon, Puutikkalan ja Luopioisten kirkonkylän välinen palveluliikenne ajetaan torstaisin sen mukaan mistä asiakkaat tulevat kyytiin. Asiakkaat tilaavat kuljetuksen edellisenä päivänä reitin ajajalta. Palveluliikenteestä peritään linja-autotaksan mukainen maksu.

Palveluliikenteen reittiä Aitoo-Puutikkala-Luopioinen ajaa torstaisin Taksi Mikko Helenius, puh. 0400 739 880.

 • klo 9.10 Aitoo
 • klo 9.45 Puutikkala
 • klo 10.00 Luopioisten kirkonkylä

Lisätietoa kunnan palveluliikenteestä

Paikalliset taksit

Lähialueen taksipalveluita tarjoavia yrittäjiä ovat

 • Taksi Kimmo Haataja, puh. 0400 332 999.
 • Taksi Pekka Peltonen, puh. 0400 635641.
 • Taksi Mikko Helenius, puh. 0400 739 880.
 • Taksi Kari Saarinen, puh. 0400 237239.
 • Taksi Tuomas Salmijärvi, puh. 045 2453722.

Tutustu paikallisiin palveluihin alla sijaitsevan kartan avulla.