Harrastaminen ja vapaa-aika

Hiihtäjä

Yksilöurheilu ja ryhmäliikunta

Ryhmäliikunta

Marttojen lavatanssijumppa Lavis ja kahvakuularyhmät kokoontuvat Aitoon koululla. Myös Valkeakoski-opiston Aitoossa järjestettävät jumppakurssit järjestetään koulun tiloissa.

Lisätietoa Marttojen ryhmäliikunnasta (facebook.com)

Tietoa Valkeakoski-opiston kursseista (opistopalvelut.fi)

Urheilukenttä, kuntorata ja talviliikunta

Aitoon urheilukentän juoksuradan pituus on 300 metriä. Kentän keskellä sijaitseva nurmialue soveltuu täydellisesti esimerkiksi jalkapallon pelaamiseen.

Kuntoradan pituus on 2,5 km ja rata on valaistu noin klo 21 asti. Kuntorata palvelee talvisin etenkin hiihtoharrastajia ja Aitoo tunnetaankin Pirkanmaan parhaista laduista. Kuntoradan reitillä järjestetään myös Luja-Lukon suunnistuksia, Sydän-Hämeen iltarastit ja radalta löytyy myös kiintorastit. Radan uutuus on leikkimielinen perheille suunnattu luontopolku. Luontopolku on kilometrin pituinen.

Luistelukaukalo on talvisin käytettävissä Aitoon koulun pihassa.

Kuntoradat ja hiihtoladut (palkane.fi)

Seuraliikunta ja urheilutapahtumat

Luja-Lukko tarjoamat seuraliikuntavaihtoehdot ovat jääkiekko, salibandy, lentopallo, koripallo ja jalkapallo. Useimmissa lajeissa harjoitukset ja pelit pelataan kunnan liikuntakeskus Kostia Areenalla ja Onkkaalassa. Seuralla on pitkät perinteet myös yleisurheilun ja suunnistuksen saralla.

Tutustu Luja-Lukkoon (palkaneenluja-lukko.net)

Kukkia Triathlon on omaleimainen urheilutapahtuma Luopioisten kyläkeskuksen ja Kukkia-järven kauniissa ympäristössä. Tapahtuma on suunnattu kaikentasoisille triathlonin harrastajille ja myös aloittelijoille, jotka haluavat päästä kokeilemaan uutta lajia.

Lue lisää Kukkia Triathlonista (palkane.fi)

Ratsastus

Luopiosten Ratsastuskeskus ja Sappeen Ratsutila tarjoavat monipuolisesti hevos- ja ratsastuspalveluita. Toiminnassa noudatetaan lakeja sekä viranomaisten ja Suomen ratsastajainliitto SRL:n määräyksiä.

Tutustu Luopioisten Ratsastuskeskuksen toimintaan (luopioistenratsastuskeskus.com)

Tutustu Sappeen Ratsutilan toimintaan (sappeenratsutila.fi)

Sappeen Matkailukeskus

Läheinen Sappeen Matkailukeskus palvelee vapaa-ajan viettäjiä läpi vuoden. Useasti palkitun keskuksen palveluihin kuuluvat laskettelurinteiden ja Snow Parkkien lisäksi Suomen suosituin alamäkipyöräily Bike Park, frisbeegolf ja heinäkuussa 2021 avattava kiipeilypuisto.

Lisätietoa Sappeen tarjonnasta (sappee.fi)

Peräkaupin pesä -laavu, jonka sisään on tehty nuotiotuli.

Retkeily ja vaellus

Luonto on monipuolinen terveyden ja hyvinvoinnin lähde. Aitoon retkeilypolut laavuineen ja läheisen Laipan alueen luonto- ja vaelluspolut ovat luonnossa liikkumisen aatelia. Näkymät reittien varrella ovat vähintäänkin ihailtavat.

Laipanmaa on retkeilijän kannalta monipuolinen kohde. Noin 30 kilometriä Kangasalan ja Pälkäneen kuntien alueella kulkevia opastettuja polkuja tarjoavat kulkijalle hiljaisuuden ja luonnon rauhan lisäksi muun muassa hoidettua talousmetsää, metsälampia, soita, järviä ja jylhiä maisemia.

Lintuharrastajien kannattaa suunnata läheisen Kukkolan kylän Vähäjärven lintutorniin. Valtakunnallisesti arvokkaaksi luokiteltu lintuvesi tarjoaa harrastajille mahdollisuuden nähdä harvinaisiakin lintuja.

Lisätietoa Laipan vaelluspoluista (laipanmaa.fi)

Retkietiketti

Kunnioita luontoa.

Suosi merkittyjä reittejä.

Leiriydy vain sallituille paikoille.

Tee tulet vain sallituille paikoille.

Älä roskaa.

Metsästys ja kalastus

Kaikki 18–64-vuotiaat viehe- ja pyydyskalastajat sekä ravustajat tarvitsevat valtion kalastonhoitomaksun lisäksi myös kalastusoikeuden haltijan myöntämän luvan. Maksuilla hoidetaan kalavesiä ja kalakantoja sekä valvotaan kalastusta ja neuvotaan kalastajia.

Aitoon kalastuskunnan pyydysmerkkejä myy Aitoossa Kaakan Kapakka ja Luopioisissa Hilma & Olga.

Lisätietoa valtion kalastonhoitomaksusta (eraluvat.fi)

Ampumaradan ja metsästysmajan käytöstä vastaa Aitoon Erämiehet.

Tiesithän, että kalastonhoitomaksun ja kalastuslupien tarpeen määrittävät kalastustapa ja kalastajan ikä.

Saunavihta ja kiulu laiturilla. Taustalla järvi.

Uiminen, saunominen ja veneily

Aitoon kylänranta ja Kankahuvenranta ovat kylän yleiset uimarannat. Kankahuvenrannan laivaranta huomioi veneilijöiden tarpeet. Rannasta löydät vierasvenelaiturin, veneluiskan sekä septitankin ja pilssiveden tyhjennyssäiliöt. Kankahuven rannassa sijaitsevaa Kankahovia on mahdollista vuokrata myös pelkkään saunomiskäyttöön. Tilaa vuokraa kyläyhdistys AiKa ry.

Kankahovin vuokraus ja venepaikat (aitoonkyla.fi/aika-ry)

Jumponranta on kylän yhteinen venevalkama, jossa voi pitää venettä maksutta. Rannan edustalla sijaitsevat Kyläsaaret ovatkin veneretken paikka.

Yleisö musiikkikeikalla

Musiikki ja kulttuuri

Aitoon Kirkastusjuhlat

Aitoo tunnetaan koko maan laajuisesti kesäisin järjestettävistä Kirkastusjuhlistaan. Suomen kesän perinteikkäin musiikkifestivaali tarjoaa yleisölleen kotimaisia artisteja ja upeita elämyksiä heinäkuun toisena viikonloppuna.

Tutustu lisää Aitoon Kirkastusjuhliin

Sappeen Kesäteatteri

Sappeen Matkailukeskuksen upeissa maisemissa sijaitsevan kesäteatterin musiikkipainotteiset esitykset tuottaa ammattikesäteatteri Suomen Kesäteatteri. Teatteri on varustettu 530-paikkaisella katetulla katsomolla.

Lisätietoa Sapeen Kesäteatterin toiminnasta ja ohjelmistosta (sappee.fi)

Valkeakoski-opiston tarjonta

Valkeakoski-opiston tarjonnan avulla voit harrastaa ja oppia monipuolisesti musiikkia, taidetta ja kädentaitoja. Osa kursseista järjestetään Aitoossa.

Tutustu opiston tarjontaan Pälkäneen alueella (opistopalvelut.fi)

Oletteko löytänyt sen ihanneolotilan jossa pakotietä ei tarvita?
Uskallatteko olla tekemättä mitään?

– Tove Jansson, Aurinkokaupunki

Kerhotoiminta

4H-kerhot lapsille ja nuorille

4H:n lapsille ja nuorille suunnatuissa kerhoissa voi harrastaa ja oppia uutta. Hauskaan ja hyödylliseen toimintaan pääsee mukaan jo 6-vuotiaana. Ohjatuissa kerhoissa tavataan kivoja kavereita, leikitään, askarrellaan, pelataan, leivotaan, tehdään retkiä ja liikutaan luonnossa.

4H tukee lasten ja nuorten tasapainoista kehitystä ja kasvamista. Toiminnalla edistetään nuorten omatoimisuutta, yritteliäisyyttä, arjen taitoja, yhteistyötaitoja, kansainvälisyyttä sekä luonnon ja ympäristön kunnioitusta.

Lisätietoa Pälkäneen 4H:n kerhoista (palkane.4h.fi)

Viisi iloista lasta

Tutustu harrastamisen ja vapaa-ajan vaihtoehtoihin alla sijaitsevan kartan avulla.